17 Şubat 2010 Çarşamba

KISACA AVRUPA BİRLİĞİNNİN TARİHÇESİ

KISACA AVRUPA BİRLİĞİNNİN TARİHÇESİ
Avrupa kömür ve çelik topluluunu kuran 1957 tarihli Paris antlaşmasını ardından Avrupa ekonomik topluluğunu ve Avrupa atom enerjisi topluluğunu kuran roma antlaşmasını imzalayanlar aynı ülkelerdir. Kurucu ülkeler Fransa almannya İtalya Belçika Hollanda ve lüksemburg’ dan olusmaktadır. 1973 yılında İngiltere İrlanda ve dannimarka katılmıs birlie. 1981 yılında yunanistann katılmış. 1986 da ispanya ve Portekiz katılmış.1995 te 4. genişleme ile İsveç finlanndiya ve Avusturya katılmıştır.

1.genişlemede fransanınn İngilterenninn birliğe karşı çıkmasının nedeni.

Avrupa topluluklarında ilk genişleme süreci çok sancılı olmuştur. Başlangıçta Avrupa topluluğunun dışınnada kalmayı isteyen inngiltere, Avrupa topluluğuna karşı alternati olarak Avrupa serbest ticaret bölgesi (efta) kurulmasında başı cekenn inngiltere kısa bir süre içinde fikir deiştirmiş ve Avrupa topluluğuna üye olmak için başvurmuştur.ancak bu talep Fransa tarafından veto edilmiştir. Fransanın İngilterenin tam üyeliğğinne ilk başlarda neden sıcak bakmadğı ise İngilizlerin Fransız donannmasınna saldırmalarıydı.
Bunkardan birincisi psikloljiktir. Fransa cumhurbaşkanı general de gaulole işbaşında bulunduğu dönemde inngiltere ye mesafeli davranmıştır. İkinci dünya savaşı sırasında alman işgaline karşı bir donama hazırlayan ve fransayı kurtarmayı düşleyen de gaulle , hazırladığı donnannma bizzat İngilizler tarafından batırılmasını ömrü boyunca unutmamış ve bu ülkeye hiçbir zaman sempatiyle bakmamıştır.bunndan dolatı inngilterenni tam üyeliğine karşı cıkmıştır.

1965 krizi yada fransanın boş sandelye politikası

Ortak tarım politikasının Avrupa ekonomik topluluğunun kendi öz kaynaklarından finansmanını sağlamak üzere yeni bir yapılandırılmasına gidilmesi Fransa ile diğer topluluk ülkelri arasında iplerin kopmasına neden olmuştur.
Yeni yapılandırılacak bütçe içinde devletlerin ko0ntrülünnün bitmesi, bir dier ifade ile topluluğun özerk bir bütçeye sahip olması iplerin fransannın elinndenn kaçması anlamına geliyordu. Fransa bu tür bir bütçeye, kendi bakış açısı içinde izin veremezdi.avrupa ekonomik topluluğunun karar alma usulleri gereği tek başına Fransa nın karşı çıkışı karar alma sürecini bloke etmekte yeterli değildi.fransa bu koşular altında karar alma sürcini doğal yollardan bloke edemeyeceğini anlamakta decikmedi. 1965 yılının temmuz ayından başlayarak topluluk karar alama sürecinin tümden bloke edilmesi yoluna gidildi. Fransa boş sandalye politikası izleyerek , karar alma sürecinninnin hiçbir aşamsına katılmayarak topluluktan enn ufak bir kararın dahi çıkmasını engelledi..

İkini Avrupa genişlemisi: Yunanistan ve fransının Yunanistan üylğine desteği

1974 yılının temmuz ayı içinde , kıbrısta yaşanan hükümet darbesi sonucunda makarios iktidardan uzaklaştırılmış, samson iktidarı ele geçirmişti. Bu gelişmeler karşısında türkiyeninn garanti hakkını kullanarak Kıbrıs a müdahele etmesi ile bir yandan Kıbrıs sorunu yei bir aşamaya ulaşmış , öte yanndann bu gelişme sonucunda yunnanistan da 1967 ede n beri işbaşında olan albaylar cuntası devrilmiştir.yunnanistan : karamanlis önderliğinde demokrasiye geçtikten sonra demokrasinin teminatı olarak gördüğü Avrupa ekonomik topluluğuna tam üyelik başvurusu yapmıştır.yunnannistanın tam üyelik başvurusu sonucunda haırlannan komisyon görüşü olumsuzdu. Buna karşılık, abakanlar konseyi konseyi, ekonomik gerekçelri geri plana iterek siyasi gerekçelri ön plana cıkarmış ve böylece Yunanistan ile tam üyelik müzakerelerine yeşil ışık yakmış. 1 ocak 1981 tarihinde yunanistann Avrupa topluluklarına tam üye olarak katılmıştır.farnnsanın yunanistannı desteklemesinin asıl sebebi ise ingilterenin topluluğa üye olmasıyla kayıp ettiği eski gücü ne tekrar özlemidir. İngiltere karşı.


Farnnsanın ortak tarım politikasına bakışı
25 mart 1957 tarihinde aet’yi kuran roma antlaşmasının 38 ila 47. maddeleri ortak tarım politikasına ilişkin hükümler iç3ermekted
İr. Antlaşmaın 38. maddesinde ortak pazarın tarım ve tarımsal ürün ticareti içinde söz konusu antlaşmanın 39i maddesinde ise ortak tarım politikasısnı temel hedefleri şu şekilde sıralanmıştır.:
-tarımda verimliliğin artırılması
-toprağa bağlı olarak çalışanların düzeyinin artırılması
- piyasalarda istikrar salannması
-ürünn arzının daimi hale getirilmesi
- tüketicinin korunması
Bu hedeflere ulaşmak için belirlenen ilkeler ise şunlar olmuştur.
-üye ülkelerde üretilen tarım ürünleri topluluk içinde serbestçe pazrlanmalıdır
-söz konusu ürüler düşük maliyetli ithal ürünlere ve uluslar arası fiyat dalgalanmalara karşı korunmalıdır.
-bu amaçla bir fon kurulması

Avrupa toplulukların ilk yıllarda tarım üretiminin desteklenmesiiçin en fazla ısrar eden ülke Fransa olmuştur. Bu ülkeyi İtalya ve Hollanda da desteklemiştir. Buna karşılık Almanya tarımsal desteğin sınırlı tutulmasından yana olmuştur.
Ortak tarım politikasına Fransa ve Hollanda gibi tarımsal üretimi yüksek olan devletler desteklerken diğer üyeler ortak tarım politikasının revizyon olasını istemektedirler.bundann dolayı önümüzdeki yıllarda ortak tarım politikasında önemli reformlar yapılması gündemdedir. Bunları üç ana kategoriye ayırmak mümkündür. İlşk olarak tarımsal üretimin kırsal kalkınma ve çevrte ile uyumlu olması yönünde hassasiyet ortaya çıkmıştır. İknci olarak, Avrupa birliğinin 2004 de orta ve doğu Avrupa ülkelerini içine alarak genişlemsiyle birlikte başka alanlarda oldu gibi ortak tarım politikasın da da yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç duyulması. Son olarak, global düzeyde rekabetin hızlanması Avrupa birliğinin ortak tarım politikasının gözden geçirilmesi gerektirmektedir.

Hiç yorum yok: